Nyhetsbrev nr.2 / April 2021

Hej alla kolonister!

Här kommer årets andra nyhetsbrev och odlingssäsongen närmar sig med stormsteg! I förra helgen öppnades bommarna, så nu kan man använda parkeringarna inne på området. Vattnet väntar vi en stund med tills vi är helt säkra på att frostrisken är över, men vi hoppas givetvis att detta sker inom kort.

Jag har en hel del nyheter att dela med mig av. En glad nyhet är att det i år är 100-års jubileum för kolonilotten! Detta måste vi givetvis vara med och uppmärksamma. Den 28 augusti är det koloniträdgårdens dag och jag tycker att det vore väldigt kul om vi tillsammans kunde få till en visningsdag av vårt mysiga område. I år uppmärksammas biologisk mångfald och det finns bland annat ett trädplanteringsprojekt som koloniträdgårdsförbundet håller i som även vi kan ta del av om vi vill.

En annan nyhet är att det i år kommer att finnas ferieungdomar på området. I 6 veckor (14/6-23/7) kommer jag att handleda 10 ungdomar som ska får lära sig mer om och arbeta med trädgård, som t.ex. plantering, anläggning, växtlära, mm. Har ni några förslag på saker som vi borde fokusera på och jobba med, så maila gärna till anderslundskoloni@gmail.com så kan vi ta detta i beaktande i planeringsarbetet. De kommer att stötta koloniområdet som helhet och vi kommer inte ha möjlighet att gå in i enskilda kolonilotter och arbeta, så förslagen bör ha detta i åtanke.

Eldningshögen är nu kraftigt decimerad och vi har även en eldningsgrupp som tar ansvar för eldandet, att arbetet är säkert och att det går rätt till samt att brandförsvaret informeras i förväg. Även komposterna är på väg att få sig en tillfixning i snar framtid, vilket känns bra. Här passar jag än en gång på att påminna om att vi endast slänger mindre trädgårdsavfall på komposten, alltså inte grästorvor, grenar, skräp, bananskal osv. På eldningshögen slänger vi endast mindre ris och inte tjocka rötter, stora grenar, pallar, virke osv. Tillsammans hjälps vi åt att sköta återbruket snyggt!

Medlemsmötet är fortfarande lagt på is på grund av Corona och detsamma gäller även årsmötet. Vi hoppas att restriktionerna lättar snart så att vi kan ses! Vi återkommer så fort vi får reda på något.

Första helgen i maj är det premiär för vår free-shop! Det kommer att finnas tydliga skyltar var man lägger det man inte behöver i trädgårdsväg, men kom gärna ihåg att skriva på växter och frön vad det är, så man vet vad man sätter. Själv kommer jag att bidra med en del fröer som jag fått över, t.ex. olika sorters tagetes, men även lite skojiga saker som kardon och strandkål. Min förhoppning är att free-shopen kommer att bli ett roligt sätt att dela med sig av sina intressen och att vi tillsammans främjar nöjet av att odla och att skörda det jorden ger. Det kommer även att finnas en anslagstavla där man kan söka efter något man behöver samt skriva om man har större saker som man vill skänka, eller om man t.ex. tänker dela på någon större växt osv.

Slutligen vill jag informera om att årets första expeditionstid blir på söndagen den 18/4 mellan klockan 12-14. Då kommer bland annat jag att finns på plats och ni är välkomna förbi om ni har frågor eller förslag som ni vill dela med er av!

Vi ses och hörs!

Soliga hälsningar

Linda Bjerkhagen, ordförande i Anderslunds koloniförening